Site established 2004 - New design 2010   -   All pictures © Nils-Kristian Møller unless otherwise indicated.

Dublin weekend 10-12. september 2004

Page posted   11 October 2004   -   Revised 1 December 2004

 

Jeg sitter i en buss på O'Connell street, hovedgaten på nordsiden av elven Liffy i Dublin. Jeg har vært her mange ganger før, nærmest bodd her i halvannet år. Ikke noe uvanlig, stor trafikk, pågående arbeider i gaten, vente på rødt lys. Jeg tar et bilde. Men idet jeg senker kameraet blir jeg var noe uvant, noe som er på vei inn i mitt vante bybilde. Jeg griper kameraet igjen idet en stor grå skygge farer ut fra gaten til venstre og nærmest lydløst forsvinner inn til høyre. To knips var alt jeg rakk. Var det ikke en trikk? Det har jeg aldri sett i Dublin tidligere.

Vel, jeg må innrømme at jeg var forberedt. Jeg hadde lest om "Luas" i The Irish Times på nettet og jeg hadde vært inne på nettsidene deres. Jeg var forberedt og gledet meg faktisk til å se denne helt nye trikken i virkeligheten. Likevel ble det en overraskelse at den bare spratt frem foran meg og forsvant igjen i akkurat dette gatekrysset.

Dagen etter observerte jeg skinner i gatene og ledninger i luften. Forøvrig var jeg på firma-tur og måtte følge opplegget for turen, så desverre fikk jeg ikke prøvd vognene i praksis.

"Luas" er gelisk for fart og er altså ingen forkortelse. Irland har to offisielle sprog, engelsk og gelisk. I det meste av landet er engelsk det daglige sproget, men i visse områder i vest er det gelisk som brukes. De fleste steder, byer og områder har både et gelisk og et engelsk navn. Trikkeholdeplasser er intet unntak. De to navnene i destinasjonsskiltet på denne vognen er samme sted og ble vist vekselvis.

Sporveisystemet (Dublin Light Rail System) består nå av to linjer, den grønne og den røde. Systemet er i sin første innkjørings- og driftsfase, og den helgen jeg var der, var det bare den grønne linjen som var åpnet for regulær trafikk. Den røde linjen ble åpnet 28. september.

De seks første dagene var det gratis å ta trikken, men så må passasjerene kjøpe billett. Det gikk stadig trikker på den røde linjen da vi var der (vi så flere av dem fra sightseeing-bussen), men de tok selvsagt ikke opp passasjerer. Planen fremover omfatter opp til tilsammen fem trikkelinjer og tre metro-linjer såvidt jeg forstår ut fra det jeg kan lese meg til.

Du kan lese mere om Luas på for eksempel disse web-sidene:

New tram system in Dublin:   www.luas.ie

LRTA on LUAS - Dublin Light Rail System
 

De følgende bildene er tatt ved startholdeplassen for den grønne linjen, utenfor parken St. Stephens Green i "sentrum syd". (Dublin sentrum er delt i syd og nord av elven Liffy som renner ut i Irskesjøen). Som nevnt fikk jeg desverre ikke anledning til å kjøre med trikken, men jeg fikk da kikket litt på den.

Det siste bildet var et forsøk på å hoppe inn, knipse førerplassen og hoppe ut igjen, Desverre fikk jeg med mye refleks fra glassveggen mellom førerplassen og passasjerene.